Webinar ‘Gevaarlijke stoffen en compliance – crisissituaties voorkomen en managen’

Bedrijven die zich bezighouden met gevaarlijke stoffen moeten aan strikte voorschriften voldoen om de veiligheid van mens en milieu te waarborgen. Dit geldt in ieder geval voor bedrijven die zich bezighouden met transport, overslag, opslag en in- en export van gevaarlijke stoffen. Het bevoegd gezag (zoals de ILT, maar ook haven- en omgevingsdiensten) verleent de benodigde vergunningen, houdt toezicht op de naleving, handhaaft waar nodig. Hierbij kunnen bedrijven te maken krijgen met juridische aspecten in de interactie met het bevoegd gezag, maar ook onderling, naar aanleiding van een incident. Aansprakelijkheid en contractuele geschillen zijn in dat geval nooit ver weg.

Lees verder…

Chemours wil toestemming om nog drie PFAS-stoffen te lozen in Beneden Merwede en op gemeentelijk riool

Chemours wil naast het eerder aangetroffen trifluorazijnzuur (TFA) nog drie andere PFAS-stoffen lozen op het gemeentelijk riool en in de Beneden Merwede. Het gaat om nog drie stoffen die het Dordtse chemiebedrijf heeft aangetroffen in zijn afvalwater: difluorazijnzuur, perfluorpropaanzuur en 2,3,3,3-tetrafluorpropaanzuur.

Lees verder…

Bedrijf dat ammoniak wil opslaan in Sloegebied moet huiswerk overdoen: ‘Risico’s onvoldoende in beeld’

Het bedrijf dat op het oude Thermphos-terrein in Vlissingen-Oost een grote terminal voor de opslag en overslag van onder meer ammoniak wil bouwen, moet haar huiswerk op negen punten overdoen. Zo zijn risico’s rond het vervoer van de zeer gevaarlijke stoffen per spoor door Zeeuwse dorpen en steden niet goed in kaart gebracht.

Lees verder…

Acht van de veertien gecontroleerde ADR-transporten in overtreding

ZWOLLE – Dinsdag controleerde de Inspectie Leefomgeving en Transport samen met de politie en het RDW in totaal veertien transporten met gevaarlijke stoffen in Zwolle.

Lees verder…

Onderzoek bevestigt: platformmedewerkers Schiphol blootgesteld aan hoge concentraties ultrafijnstof

Platformmedewerkers op Schiphol worden dagelijks blootgesteld aan gemiddeld meer dan 100.000 ultrafijne deeltjes per cm3, dat is ruim twee keer zoveel als wat volgens de Arbeidsinspectie vanuit gezondheidskundig oogpunt gewenst is. Dat blijkt uit een omvangrijk, nog niet gepubliceerd onderzoek dat in handen is van Zembla. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituut IRAS van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) in opdracht van Schiphol en luchthavenpartners. Het stelselmatig inademen van ultrafijnstof kan hart- en longziekten veroorzaken.

Lees verder…

‘Veiligheid gevaarlijke stoffen geborgd met onze DG Professional’

Gevaarlijke stoffen en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de vele sectoren waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, is het cruciaal dat dit veilig gebeurt, is de overtuiging van logistiek opleider Special Cargo College. Daarom heeft zij in 2020 voor de branche de unieke opleiding tot Dangerous Goods Professional (DGP) in het leven geroepen. In twee jaar tijd word je opgeleid tot dé allround veiligheidsspecialist van het bedrijf.

Lees verder…

Gratis E-learning ‘Laden en lossen gevaarlijke stoffen tankwagens’

De veiligheid bij het laden en lossen van gevaarlijke stoffen in tankwagens vereist aandacht. Helaas krijgt het die aandacht niet altijd en dat baart branchevereniging voor de chemische logistiek VNCW zorgen.

Persbericht Gratis E-learning tankwagens 09.04.2024

Zwijndrecht wil onderhandelen met Chemours: ‘Bieden kans gerechtelijke procedures te voorkomen’

De gemeente Zwijndrecht hoopt zonder tussenkomst van de rechter met Chemours tot overeenstemming te komen over een schadevergoeding voor de PFAS-vervuiling. Daarvoor heeft ze de Dordtse chemiefabriek, die al jaren chemische, niet afbreekbare stoffen uitstoot die zich ophopen in het milieu, een brief gestuurd.

Lees verder…

ILT ontdekt druppellekkage van tankwagen met salpeterzuur

ZWOLLE – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleerde dinsdagmiddag in Zwolle een tankwagen die was beladen met salpeterzuur 53% (UN 2031).

Lees verder…

Vrachtwagen gekanteld langs A12

HARMELEN – Vlak na het tankstation bij Harmelen langs de A12 richting Den Haag is een vrachtwagen gekanteld.

Lees verder…