Webinar ‘Gevaarlijke stoffen en compliance – crisissituaties voorkomen en managen’

Bedrijven die zich bezighouden met gevaarlijke stoffen moeten aan strikte voorschriften voldoen om de veiligheid van mens en milieu te waarborgen. Dit geldt in ieder geval voor bedrijven die zich bezighouden met transport, overslag, opslag en in- en export van gevaarlijke stoffen. Het bevoegd gezag (zoals de ILT, maar ook haven- en omgevingsdiensten) verleent de benodigde vergunningen, houdt toezicht op de naleving, handhaaft waar nodig. Hierbij kunnen bedrijven te maken krijgen met juridische aspecten in de interactie met het bevoegd gezag, maar ook onderling, naar aanleiding van een incident. Aansprakelijkheid en contractuele geschillen zijn in dat geval nooit ver weg.

Lees verder…

Aanmelden Algemene Ledenvergadering 27 maart 2024

Beste leden,

Het programma in de bijlage. Er kan nog steeds aangemeld worden.

We gaan er weer een leuke bijeenkomst van maken!

Agenda ALV 27-3-2024

Facturatie 2024

Beste leden,

Begin februari gaan we de facturen weer opmaken.

Aan iedereen het verzoek om de gegevens op de website te controleren (voor 31 januari) zodat de facturatie vlekkeloos kan verlopen.

Via onderstaande link opent een korte handleiding m.b.t. de facturatie.

Handleiding juiste tenaamstelling facturen VVA

Mocht er toch iets niet duidelijk zijn dan kunt u ons altijd even een mail sturen vvabureau@veiligheidsadviseurs.org

Bedankt weer voor de medewerking.

Antwoordnummer zal per 31-12-2023 vervallen

Beste leden,

Per 31-12-2023 zal het antwoordnummer van de VVA niet meer in gebruik zijn.

Post mag verzonden worden naar;

Postbus 446

3200 AK  Spijkenisse

AGENDAPUNTEN

ALV

27 maart 2024

__________________________________________________________

LEDENDAG

6 november 2024

Via nieuwsbrief of mail krijgt u bericht als het aanmeldformulier beschikbaar is!

Ledendag 8 november

Afgelopen woensdag hebben wij weer een zeer geslaagde ledendag mogen organiseren.

We hebben veel enthousiaste reacties van de leden ontvangen. Dit waarderen wij natuurlijk enorm en het sterkt ons weer om de volgende ledendag weer net zo leuk / interessant te organiseren.

We hebben presentaties gezien van RIVM, Inspectie Leefomgeving en Transport en KWA Bedrijfsadviseurs.

Niet geweest maar toch nieuwsgierig naar de presentaties volg deze link (alleen toegankelijk voor leden).

 

Volgende ledendagen;

27 maart 2024

6 november 2024

OPROEP

De VA als mentor/buddy binnen de VVA?

 

Binnen de VVA is het lange tijd een goed gebruik geweest dat ervaren veiligheidsadviseurs als buddy/mentor fungeerde voor hen die de eerste stappen als veiligheidsadviseur aan het zetten zijn.

 

Het uitwisselen van kennis en ervaring stond hierbij voorop.

Een systeem wat in verschillende situaties positief heeft gewerkt.

Helaas is daar in de afgelopen jaren de klad in gekomen en is het mentorschap een beetje in de vergetelheid geraakt.

 

Hierbij moet eerlijkheidshalve gezegd worden dat de vraag naar een mentorschap ook niet aanwezig was. Echter onbekend maakt onbemind zullen we maar zeggen.

 

Vraag en aanbod bij elkaar brengen en in het kader van onze vereniging het met en voor elkaar vereniging zijn is een belangrijk aspect binnen de VVA.

 

De vraag over de toegevoegde waarde van de vereniging voor de individuele veiligheidsadviseur is een vraag die regelmatig op de bestuurstafel ter bespreking ligt.

En in het kader van promotie voor nieuwe veiligheidsadviseurs willen wij als bestuur inventariseren of het een optie is om het mentorschap weer te revitaliseren.

 

We doen aan onze leden dan ook de oproep om aan het bestuur aan te geven of en dan in welke modaliteit u/jij bereidt bent om in voorkomende geval een nieuwe of aankomend veiligheidsadviseur te begeleiden en met raad bij te staan als mentor.

 

Als er binnen de vereniging meerdere veiligheidsadviseurs zijn die hieraan mee willen werken kunnen wij als bestuur nadenken een communicatietraject opzetten om als extra toegevoegde waarde ook een tool aan te kunnen bieden voor de startende veiligheidsadviseur.

 

Wilt/wil u/jij als mentor fungeren? Stuur dan een berichtje naar het VVA Bureau (vvabureau@veiligheidsadviseurs.org).

 

Ook uw opmerkingen of andere suggesties zijn van harte welkom.

We hopen u op de eerstvolgende ledendag hierover dan nader te kunnen berichten.

Onderwerpen ledendagen???

Beste collega’s,

 

Terwijl de zomer met de bijbehorende vakanties inmiddels weer achter ons liggen, zijn wij als bestuur bezig de ledendag (ALV) van 8 november aanstaande in te richten.

Gelukkig ziet het er naar uit dat we weer een interessante en gevarieerde dag kunnen samenstellen, op basis van suggesties en ideeën van leden.

 

Dat laatste brengt me op het onderwerp van dit schrijven: Hoe zeker weten wij als bestuur dat we een programma zullen samenstellen waar we iedereen (of in ieder geval zo veel mogelijk personen) een plezier mee doen? Natuurlijk: het is uiteraard logisch dat niet alle onderwerpen (tegelijk) aan bod zullen komen maar dan nog…

 

Iemand met een voorliefde voor de binnenvaart wil zich wellicht graag laten bijpraten over de laatste ontwikkelingen in (niet) varend ontgassen terwijl een ander graag iets hoort over de aanpak van druppellekkages op Kijfhoek.

We hebben ook al eens een vraag over verschillende soorten Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM’s) gehoord; waar we overigens een geweldige demonstratie over hebben gekregen in Utrecht.

 

Kortom, om maar eens wat beeldspraak te gebruiken: voor een goed menu zijn de juiste ingrediënten nodig. Dat betekent in feite dat de leden zelf bepalen hoe een perfecte ledendag (ALV) er uit zou kunnen gaan zien. Dat houdt dan weer in dat diezelfde leden (dus wij allemaal) mogen aangeven welke onderwerpen de voorkeur hebben.

Bij deze dan ook het verzoek om eens na te denken over een leuk onderwerp voor een ledendag/ALV. Bedenk hierbij dat sommige onderwerpen soms meer dan een jaar aan voorbereiding kosten om de juiste personen en/of materialen tot onze beschikking te krijgen; een onderwerp voor 2024 of later is daarom óók welkom…

 

Dit gezegd hebbende: We weten dat de focus doorgaans op het ADR ligt. Is ook een beetje logisch: veel producten worden vroeg of laat een keer over de weg vervoerd…

Dat wil echter niet zeggen dat het niet interessant kan zijn om eens bij een andere modaliteit of dienst  ‘in de keuken te kijken’. Denk maar eens aan ‘derden’ die (zijdelings) met het vervoer- of opslag van gevaarlijke stoffen te maken (kunnen) hebben, zoals douane, de Rotterdamse Haven, afvalverwerkers, constructeurs etc.

Populair gezegd: ‘leef je uit..!’

 

We zien jullie graag op de ALV van 8 november…

Enne: al jullie ideeën en suggesties mogen naar vvabureau@veiligheidsadviseurs.org

 

 

Steef Fierens (Algemeen bestuurslid)

 

Updaten certificaten

Beste leden,

Er zijn veel vervallen certificaten in het systeem. Lidmaatschap kan alleen met een geldig certificaat.

Een vriendelijk verzoek om uw gegevens en uw certificaten te updaten.

Update uw certificaat!

Bedankt vast voor uw medewerking.